Urbain-Paul Govaert

Bij zijn overlijden 19 oktober 2005, was Urbain Govaert bijna tachtig.

Urbain was een bijzonder joviale en hartelijke man. Waar hij binnenkwam steeg de temperatuur van enkele graden. Ik had hem als collega in het schepencollege van Brugge en als het er eens harder aan toe ging, kon hij met een gepaste kwinkslag de sfeer opklaren.

Voordien waren we vele jaren samen opgetrokken en hadden we tijdens veel vergaderingen en bijeenkomsten menig pintje geledigd. In die tijd ook hadden we er plezier in om - vooral politieke - geruchten te lanceren. We vonden het prettig vast te stellen hoe die werden verder verteld, vervormd en voor waar aangenomen.

Urbain was oorlogsvrijwilliger in 1944. Nadien werd hij advocaat, maar vooral gemeentelijk politicus, eerst in Sint-Andries waar hij moest opboksen tegen zijn jeugdvriend en politieke tegenstander Pieter Leys, later in Groot-Brugge.

Toen zijn vrouw Anna een tiental jaren geleden plots overleed, was dit een harde slag voor hem en hij is nooit meer dezelfde geweest. Ik zag nog vorige week zijn oudste zoon die me zijn vrees uitdrukte dat Alzheimer in aantocht was. Dit zal hem bespaard zijn gebleven.

Andries Van den Abeele

www.andriesvandenabeele.net